Een blik achter TYPISCHE opnames van de EO

Begin dit jaar werd ik gebeld over deelname aan het programma TYPISCH .van de Evangelische Omroep van NPO 2. Eerst maar een nachtje er over geslapen en oke leuk waarom niet.

De volgende morgen contact gehad en een paar dagen later zouden ze komen. Nog dezelfde avond kreeg ik een TYPISCH telefoontje, ze hadden wel een opdracht bedacht en dat was dat ik een expositie moest houden van mijn foto’s .. TYPISCHE opdracht maar oke..

Bij het eerste gesprek zei de regiseur “dat ik gewoon net moest doen als altijd foto’s in de natuur zoals ik zovaak deed”. Oke dan wordt het dus hoppa samen naar het varkens gat of het zwartewater . Maar nee dat hoefde niet we deden de uilen van mij in de bekende boom wel ,dat was ook natuur .. TYPISCHE uitspraak maar goed.

Ik maar weer eens duidelijk gezegd dat ik totaal niks had met een expositie en dat ik dat maar “opschepperig” vond overkomen. ” Nou ik ga het nog wel even noemen tijdens de opnamen dat jullie dat als opdracht hadden, maar nee dat mocht niet”. TYPISCH toch ? Joke haar “nieuwe hobby” zo begon het programma… nou eh denk een jaar of 20 doe ik dit inmiddels wel.

Mijn fietstocht door de natuur dat hoefde dus niet want we hadden de uilen , waarvan ik er 1 terug zag op tv.. TYPISCH want er zaten er wel tien. Maar goed voor die verdraaide expositie moest ik foto’s die ik mooi vond maar vergroten. Jaja wisten ze wel hoe duur dat was, een expositie vind ik mooi als ik dat ergens zie, met hele grote foto’s nou dat is niet te betalen. Dan maar een een halve a4 vergroting. Maar zelfs dat tikt nog aan, weer vijfenzestig euro lichter want er moesten ook nog lijstjes komen ook al kwamen die bij Dorcas weg.. Ook daar waren opnamens gemaakt maar TYPISCH genoeg niet op TV te zien.

De foto’s zouden bij Helma van d’Olde Stempel komen te hangen/ staan, en we hadden al menig uurtje daar gefilmd en gekletst en samen veel gelachen. Uiteindelijk de natuur foto’s bekeken en toen moest Helma aan mij vragen van hun “heb je ook wel mensen erop”? Nou nee want mensen willen meestal niet en daarom ga ik voor de natuur. Maar Helma bleef maar aanhouden in opdracht dus van hun en ik moest ” rimpelige koppies” zoeken.

Nou ja die vind je in de Meente bedacht ik en nadat hun zelf toestemming hadden gevraagd gingen we op naar de Meente. Daar aangekomen bij Bertus Bakker aan de deur met de vraag of hij wel even wilde meewerken en ik een foto van hem mocht maken. Bertus goed gemutst vond het prima en we mochten binnen komen en hadden een leuk gesprek. Leuke opname was dat…. TYPISCH genoeg kwam er niks van op TV..

Het was etenstijd en ook daar moesten ze filmen dus Meneer Visser zat tegenover Bertus zodoende wist ik dat hij het was zijn hoed lag in de gang maar aangezien hij bekend is met hoed wilde hij hem best even opzetten onder het eten. Servet voor en een heerlijk bord eten en ja met hoed.. best TYPISCH maar leuk alhoewel ook daar de meningen wel over verdeeld zijn. Wel toepasselijk in een TYPISCH programma .

Mevrouw Jansen die kende ik toevallig en die had haar zoon Hans ( voormalig hoofd van de Maarten Lutherschool) en schoondochter aan tafel gezellig en ook zij vond het prima om op de foto te komen. TYPISCH genoeg was zij zelf in de uitzending niet in beeld maar haar schoondochter, ook een lieverd maar ja ..gelukkig een foto gemaakt van haar schoonmoeder dat wel.

In de hal een leuk gesprekje met meneer Boersma ook nog niet lang weduwnaar en vind het gezellig om daar op zijn stekkie mensen te zien en te spreken.. op TV dat vond hij wel leuk hoor en op de foto ook wel.. TYPISCH genoeg ook dat niet op TV.

Buiten gekomen kwamen we meneer van Dalfsen tegen die kwam net terug van een rit met de taxibus van de Meente. Iets waar hij heel trots op was en liep ook mee terug naar de bus om te laten zien.. ook hij vond het leuk om hiermee op de foto en TV te komen, maar TYPISCH weer niks hiervan op TV.

We hadden ook nog een “thuis” afspraak voor foto’s bij mevrouw Weijs, vorig jaar heb ik nog een reportage gemaakt over hun 60 jarig huwelijk en nu is sinds kort haar man overleden. Bij het huwelijksfeest hebben ze een puzzel gehad waar mevrouw en meneer samen op staan.. ontzettend leuk en een heel gepuzzel maar mevrouw weijs heeft hem afgemaakt en hij hangt trots aan de muur. Een lieve mevrouw die vol liefde over haar man maar ook over zijn ziekte vertelde. Heel bijzonder en ze stemde ook meteen in met de TV opname en foto’s … Maar zelfs zij kwam hoe TYPISCH ook niet in de uitzending..

Wel zes foto’s verder en leuke verhalen ( voor niks) hebben we de rit nog gemaakt naar het havenplein want kerstbomen inleveren leek mij ook wel leuk voor de reportage en ik moest echt zelf dingen bedenken . Dus kinderen met kerstbomen achter of op de fiets op de foto gezet en gefilmd de mensen van de gemeente werken die het geld uitbetaalde aan de kids .. alles op de foto en film.. en je raad het al hoe TIPISCH ook dat kwam ook niet in de uitzending.

En toen moesten we nog naar Carla’s Geuren en Kleuren ook daar had ik een foto afspraak ze had nieuwe producten en dat vonden ze van de EO ook wel leuk om heen te gaan. Een middag bezig geweest veel opgenomen en eigenlijk te stom om weer te zeggen maar Carla is er ook helemaal niet op geweest en dat vind ik toch wel heel TYPISCH !!

Heel jammer dat na zeventien uur samenwerken in totaal ruim 1000 minuten er krap negen minuten zijn uitgezonden zo TIPISCH !!

Ik heb de afleveringen gezien en tja waarom dat zo is … misschien ben ik wel niet TYPISCH genoeg ??

Dank aan al die lieve mensen die helaas “voor niks” hebben meegewerkt hieraan.

1423total visits,2visits today

9 Thoughts on “Een blik achter TYPISCHE opnames van de EO

 1. Beste allemaal, ik denk dat de Typisch waarheid wat genuanceerder ligt dan op deze plek wordt voorgesteld, maar ik begrijp de teleurstelling als er tijd, geld en energie in opnames gestoken is en het dan niet op de buis komt. Dan zou ik zelf ook teleurgesteld zijn. Groet Jeroen / regie samenstelling Typisch

 2. Prachtig omschreven Joke,en idd jammer dat er van de opnames zo weinig terug te zien is.
  Schijnbaar voor hun niet interessant genoeg,al zien wij dat anders

 3. Typisch, zo is het inderdaad!! Mooi dat je zo het een en ander uiteenzet en maar zelf de foto’s hier laat zien!!
  Vind het erg tegenvallen en had inderdaad wat meer natuur willen zien. Typisch, maar je hebt je best gedaan!!

 4. Je hebt helemaal gelijk Joke,dat je hier even neerzet over hoe en wat..Het zijn raar tipische uitzendingen waar niemand iets aan heeft of van verwacbt had.Maargoed t heeft je wel veel tijd gekost en geld…Ik haak nu af,want mollenvangen leren doe je er niet van en een onbekende zanger die wat mij betreft onbekend mag blijven!! hoef ik niet te zien,en ik heb niks met lego of scooter rijdende mensen die verkapte kringloopzooi ophalen her en der.Jou fotoos zijn mooi.laat ze maar ff staan bij Helma..groetjes van mij

   1. ik bedoel het netjes hoor…denk je dat die jongens er gelukkiger van worden van zo een programmašŸ¤”?ik ken de wereld…dat tv programma denkt alleen aan zich zelf en kijkcijfers…ik denk dat jij werkelijk de enige bent die zich juist als NIET TIPISCH mag noemen en er geen praat of roddel of last cq pesterij van gaat krijgen…de rest ben ik bang van wel..pure uitbuiterij van mensen die idd tipisch zijn op hun eigen manier.
    Zwartewaterlandā€¼ cq Genemuiden..ik woon er al lang niet meer maar weet na 34 jaar precies waar de tipischheid ervan zit.eerder in geloof en netjes en hard werken….niet in dit programma iig..šŸ˜„

  1. Mooi verteld Joke.
   Je had het geld voor het ontwikkelen van de foto’s beter aan een goed doel kunnen geven.
   Want hun willen een expositie en jij draait op voor de kosten.
   En iedereen weet allang dat jij geweldige foto’s maakt.
   Ze konden geen stommigheden vinden of rare gewoontjes, dus was jij geen geschikt materiaal voor hun.
   Daarom zit jij er zo kort in gemonteerd.
   Knippen en plakken dat kunnen ze prima bij de EO.
   Jammer dat andere mensen zo onvoordelig in hun progamma zijn neer gezet.

 5. Mooie fotoā€™s! Goed omschreven … Inderdaad erg TYPISCH…..een boer die niets te vertellen had was het meeste in beeld…. maar goed… we zullen het wel verkeerd zien in Zwartewaterland….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.